Türkiye Ekonomisindeki Seçim Vaatleriyle Geleceğe Yön Verme

Seçimlerin en önemli gündemini ekonomi alanında verilen vaatler oluşturdu. Özellikle makro ekonomi alanında, yani enflasyon, büyüme ve işsizlik gibi konularda ortaya konulan hedefler ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair vaatler peş peşe açıklandı. Özetle ekonomik vaatler ve istikrar beklentisi bu seçimlerde önemli yer tuttu. Resmi olmayan sonuçlara göre, ilk turda yüzde 50 artı 1 sağlanamadı. İkinci turda kazananı mevcut ve buna eklenecek yeni ekonomik vaatler belirleyecek. Sandıktan çıkacak sonuç, yalnızca siyasetin değil Türkiye ekonomisinin geleceğine de yön verecek ve istikrarın yol haritasını tayin edecek.
KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR 16 BİN DOLARA ÇIKACAK
Her fırsatta “Şu ana kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 13 Nisan’da açıklanan AK Parti Seçim Beyannamesi’nde ekonomi başlığı altında dikkat çekici vaatler yer almıştı. Bu vaatler arasında yüzde 40-50 civarındaki enflasyonun ve yüzde 10 düzeyindeki işsizliğin tek haneye düşürülmesi, kişi başına düşen milli gelirin 10 bin 600 dolardan 16 bin dolara çıkarılması ve ‘gelir tamamlayıcı aile destek sistemi’ kurulması gibi vaatler öne çıkmıştı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM GÜNDEMDE ÜST SIRALARDA
6 Şubat’taki depremlerin ardından siyasilerin en önemli gündem maddelerinden biri de kentsel dönüşüm oldu. Hükümet depremin enkazını kısa sürede kaldırırken depreme dayanıklı konutları teslim etmeye başladı. 1 yıl içinde 319 bin konut yapıp teslim etmeyi taahhüt eden hükümet, 142 bin konut ve köy evinin inşa sürecini başlattı, 59 bininin de temelini attı. Deprem bölgesinde 650 bin yeni konut yapılacak. Konut seferberliği deprem riski olan İstanbul’da hızlandı. İstanbul’da 220 bin bina ve yaklaşık 1.5 milyon bağımsız bölüm risk altında. Bunun 500 bini yerinde dönüşecek.